Har du balance i dit regnskab?

Jeg synes, vi mangler lidt mere fokus på taknemlighed. En meget smuk dyd. Det ville klæde vores virksomheder, vores relationer, vores samvær og vores samfund at være lidt mere taknemlige, at lytte med nysgerrighed, at smile fra hjertet i mødet med et andet menneske.

Julegaven
Julegaven fra førstearvingen

Tak er kun et fattigt ord, i Danmark bruges det også ofte uden reel betydning, og et manglende tak kan være kilden til stor uenighed, frustration endog vrede samtaler henover middagsbordet. “Så gav jeg hende en buket blomster, som tak for hendes indsats, men fik jeg lige et tak igen? -Nej, det gjorde jeg ikke, så hun skal nok ikke forvente flere blomster fra mig”.

Kender du det, eller har du lagt øre til et lignende scenarie? Det tror jeg desværre, de fleste af os har, inklusive mig selv.

Derfor øver vi det taknemlige herhjemme, giv for at give ikke for at modtage, en stor del af glæden ligger i at give, og hvis ikke du har overskud… SÅ LAD VÆRE MED AT GIVE. Jeg råber dette, fordi det er her, det er så let at komme til at bebrejde andre, det er her, det er så let at blive skuffet… Det er her tak ikke skal forveksles med taknemlighed.

Tak fra andre giver nemlig ikke balance i dit eget indre regnskab, har du behov for tak, så sig tak og vær taknemlig.

Men er det så dårlig opdragelse, ikke at sige tak? Nogle vil helt sikkert

Julegaven fra andenarvingen
Julegaven fra andenarvingen

mene JA, når man modtager noget fra andre, skal man da sige tak, og egentlig er jeg jo slet ikke uenig, det kan sagtens være lige så naturligt at sige tak, som det er at smile i mødet med et andet menneske. Helt uden at skabe balance.

Det jeg mener er, at hvis du bliver skuffet over ikke at modtage tak, for det du har givet, har du lagt ansvaret for dit indre regnskab fra dig.

I denne julen og lysets tid, var mine bedsteforældre, der også var meget religiøse, opsat på at forklare en meget ung Mette, hvad taknemlighed var og er. De er her ikke mere, og jeg er imellemtiden blevet voksen. Men jeg mærker taknemligheden hver dag, nyder den til fulde og minder mig selv om den, de dage der udfordrer mig lidt mere, end jeg kunne ønske.

Kærlighed i skål
Kærlighed i skål

Mit jule og nytårsønske for dig er, at du også vil finde din indre taknemlighed frem, begynd med de små ting, hvis det er svært at komme igang, men lad det endelig vokse med dit mod. Du bliver endnu smukkere end du er nu, og vil tiltrække alt det, du giver fra et åbent, sårbart og taknemligt sind.

Så nu spørger jeg dig, har du balance i dit indre regnskab?

 

Næste gang du bliver ærgerlig, trist eller sur over ikke at få tak for det du har givet, kan du jo passende spørge dig selv, hvorfor gav du gaven/tjenesten i første omgang? Hvad ville du selv have?

Hvis du er nysgerrig vil jeg gerne dele noget af det jeg til dagligt er taknemlig for:

Jeg er taknemlig for min fortrolighed med min datter.
Jeg er taknemlig for den sidste smukke tid med min mor.
Jeg er taknemlig for mine bedsteforældres indsigtsfulde og konservative kærlighed.
Jeg er taknemlig, for min egen åbenhed og motivation for at lære fra alle situationer.
Jeg er taknemlig for at have så let til grin og leg.

Citat fra: Taknemlighed af Dani DiPirro
“Taknemlighed er en stærk kraft, og ny forskning peger på, at taknemlighed ikke blot skaber psykisk velbefindende, men også forbedrer den fysiske sundhed”.

Lær taknemlighed fra den skønneste Louise Hay

Bliv inspireret og taknemlig i selskab med – klik her